середа, 18 жовтня 2017 р.

Яке місце займає жанр байки в світовій літературі?

    

   Ми, учні 6 класу школи №24, на уроці зарубіжної літератури поділилися на групи та отримали завдання дібрати матеріал з такого питання: яке місце займає жанр байки у світовій літературі?


   Нашою метою є дослідити історію жанру байки, з'ясувати засновника цього жанру та відомих байкарів.   



    Ба́йка - ліро-епічний невеликий 
віршований твір повчального змісту. Іншими словами, байка — це оповідання, дійовими особами якого, поряд з людьми, виступають тварини, рослини, неживі предмети, котрі уособлюють певні ідеї та людські характери. Байка має свою структуру. Складається вона з оповідної частини та висновку – повчання. У вчинках персонажів байки висміюються людські вади.


Езоп (картина Веласкеса, 1640)
    Ми з'ясували, що історія байки сягає античних часів. Достовірних відомостей про першого байкаря ми, на жаль, не маємо. Легенда розповідає, що першим байкарем був давньогрецький раб Езоп - "батько байки". Це напівлегендарна, напівреальна особа. Його прозові байки спочатку поширювалися в усному мовленні, згодом їх почали збирати в рукописні книги. Езопу приписують збірку, яка вміщує 426 байок  написаних прозою. Серед найвідоміших байок «Вовк і Ягня». «Жаба і Віл», «Лисиця й виноград». Саме завдяки його майстерності езопівською мовою називають підтекст художнього твору, інакомовлення - алегорію. Також крилата фраза:"Друг пізнається в біді",- належить Езопу. 
     


      Чимало байок запозичили у Езопа та використали їх відомі нам автори: Жан Лафонтен та Леонід ГлібовНаслідування можна простежити в українській літературі, зокрема у творчості Г. Сковороди, П. Гулака-Артемовського, Є. Гребінки, Л. Глібова, І. Франка, М. Годованця та ін.  Нову літературну байку в Україні започаткував саме Григорій Сковорода «Баснями харьковскіми» (17531785).
   
      Отже, байка - один із найдавніших літературних жанрів, однак і нині поширює мудрість серед читачів. Повчальні та захоплюючі сюжети актуальні і у наш час.

3 коментарі:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.