середа, 18 жовтня 2017 р.

"Майстер і Маргарита" - вершина творчості М. Булгакова

Ми, учні 11 класу Лебединської загальноосвітньої школи І -ІІІ ст. № 1, отримали від учителя зарубіжної літератури Неценко О. О. завдання дослідити місце роману "Майстер і Маргарита" у творчості видатного російського письменника М. Булгакова. Ми об'єдналися  у групу і назвали її "Літератори". Ми окреслили для себе коло основних питань нашого дослідження, а саме:
- історія створення роману;
- джерела написання роману;
- побудова роману.
Для роботи над нашим тематичним питанням ми звернулися до міської та шкільної бібліотеки, де нам надали безліч матеріалів по цьому питанню.
попрацювавши з довідковою літературою, ми також звернулися за допомогою до мережі Інтернет. Було дуже багато матеріалу, але ми змогли виділити найцікавіший матеріал і систематизувати його.
За написання роману М. Булгаков взявся у 1928 р., коли у нього був складний період у житті, який був пов'язаний із несприйняттям творів письменника. У цьому романі він розповів про те, про що не можна було говорити вголос, - волю, християнські заповіді, незалежність творчості. Варіантів роману було декілька. У першому варіанті не було ні Майстра, ні Маргарити. Головним героєм був Сатана. Але у 1929 р. автор спалив цей рукопис. Продовжив роботу над романом М. Булгаков у 1931 р., але, по суті, почав писати новий твір.
Отже, роман дійсно побудований незвично. Це «роман в романі». У ньому поєднано декілька різних сюжетних ліній, що розвиваються з різною швидкістю; епічне зображення поєднується з ліричним; у творі автор змалював три світи, які проникають один в один: світ біблейської давнини, світ радянської сучасності, світ фантастичної «демоніади».Ми вважаємо, що люди перестають думати про Бога, про вічне, тому що втрачають систему духовних цінностей. І якщо суспільство цього не зрозуміє, то наслідки розриву людства зі Всесвітом можуть бути катастрофічними.






3 коментарі:

  1. Дуже цікавий твір, захоплюючий

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за інформацію, буду використовувати у своїй роботі.

    ВідповістиВидалити
  3. Тема заслуговує увагу. Матеріал цікавий,різноманітний,викликає інтерес до вивчення творчості письменника, особливо до роману "Майстер і Маргарита". З'являється бажання ще раз переглянути цей твір.

    ВідповістиВидалити

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.